Recepty

-------------------------------------------------------------------------------------
POLIEVKY
-------------------------------------------------------------------------------------
Brokolicová:
Suroviny
Brokolica, 1 väčší zemiak, 3-4 struky cesnaku (poľa chuti), olivový olej, soľ, čierne korenie, lupienky mandlí
Postup
Brokolicu a zemiak nakrájame a s olúpaným cesnakom opražíme na oleji, zalejeme vodou, pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti. Varíme v otvorenom hrnci, lebo keď sa brokolica varí, tak vydáva zo seba jedovaté látky (tak, aby nám tam neostali :-)). Rozvaríme a nakoniec rozmixujeme na krémovú hmotu. Ak sme mali viac vody a nie je hustá, môžeme ju zahustiť špaldovou múkou. Ozdobíme lupienkami mandlí. Čím viac brokolice, tým je polievka hustejšia, ale ten zemiak nám to zahustí.

............................................................................................................................

VIANOČNÁ VEGAN KAPUSTNICA

Suroviny:
kyslá kapusta
údené tofu
paradajkový pretlak
cibuľa
zemiaky
bobkový list
soľ
čierne korenie
pikantná mletá červená paprika (alebo chilli)
ryžový alebo olivový olej


Postup:
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kyslú kapustu. Zalejeme vodou a pridáme paradajkový pretlak. Nakrájané a ošúpané zemiaky hodíme do hrnca spolu s pripravenými koreninami podľa svojich chutí.
Nakoniec si nakrájame údené tofu na kocky, v miske si ho osolíme a keď je už polievka hotová, hodíme ho tam. Nevaríme ho už, preto rovno podávame.

-------------------------------------------------------------------------------------
CESTOVINY
-------------------------------------------------------------------------------------
Ružové cestoviny:
Suroviny
cestoviny, paradajky (asi 4-5 podla množstva cestovín), cesnak, bazalka, soľ, biele tofu natural na strúhanie
Postup
Uvaríme si cestoviny. Paradajky nakrájame, dáme do nádoby a rozmixujeme na kašu spolu s nakrájaným cesnakom. K paradajkám pridáme soľ a bazalku (lepšia je čerstvá ale aj sušená poteší). Paradajkovú zmes dáme na wok, alebo hlbšiu panvicu a keď sa nám zohreje pridáme precedené cestoviny. Nakoniec ku celej zmesi pridáme nastruhané tofu, ktoré sme si ešte posolili. Dobrú chuť.
............................................................................................................................


LASAGNE

Suroviny:
ryžový olej
3 stredne cibule
4 vacsie paradajky
4 strúčiky cesnaku
1 paradajkový pretlak
cerstvá bazalka
4 malé papriky
2 malé cukety
Lasagnove pláty 
1 tofu - biele
koreniny: čierne korenie, soľ, pálivá červená paprika, sójová omáčka

Postup:
Na ryžovom oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme do nej nakrájané cukety a papriky. Pridáme všetky spomínané koreniny a kým sa zmes dusí na miernom ohni, pripravíme paradajky. Paradajky nakrájame, pridáme cerstvú bazalku, cesnak a rozmixujeme. Rozmixované paradajky pridáme do variacej sa zmesy a este k tomu pridáme paradajkový pretlak. Trosku este povaríme a odstavíme. 
Zapekaciu misu vymažeme ryžovým olejom. Na spodok pridáme jednu vrstvu zmesy a na to poukladáme lasagnove pláty. Takto vrstvíme, kým nedojde zmes. Posledná musí byť zmes a ku koncu pečenia na to postrúhame obyčajné biele tofu, ktoré ešte posolíme a necháme dopiecť. 
Pečieme na 170°C 40 minút. 
Dobrú chuť.
............................................................................................................................

FAREBNÉ MOTÝLE


Suroviny:
- cestoviny (v tomto prípade trojfarebné farfalle)
- pór
- cibuľa
- cesnak
- cuketa
- kukurica
- šampiňóny
- paradajky
- sójová smotana
- soľ, čierne korenie, ume ocot, sójová omáčka, olivový olej


Postup:
1. Uvaríme si cestoviny so soľou a troškou olivového oleja, aby boli al dente. 
2. Na rozpálený olivový olej pridávame postupne na drobno nakrájanú cibuľu, pór, kocky cukety, nakrájané šampiňóny, kukuricu. Pretlačíme do zmesy cesnak (množstvo podľa chuti). Všetko okoreníme pripraveným korením. Keď je cuketa uvarená, pridáme smotanu a len trošku povaríme, netreba dlho. 
3. Do misky si nakrájame zmes na záverečné posypanie jedla. Dáme tam na drobno nakrájaný pór a paradajky, ktoré sme si zbavili mokrého vnútra.
4. Cestoviny dáme na tanier, pridáme teplú smotanovú zmes a posypeme na záver poslednou pripravenou zmesou.

............................................................................................................................

SLADKÉ PEKLO


Suroviny
- čínske instantné rezance (ja som ich dostala kúpiť zvlášť, ale sú to tie iste ako vo wifonkách)
- mrkva (1ks väčšej mrkvy na osobu)
- kaleráb (1/2 kalerábu strednej veľkosti na osobu)
- petržlenová vňať
- cesnak (3 strúčiky na osobu)
- sušené čili (1 paprička bez semien na osobu)
- olivový olej, čierne korenie, sójová omáčka
- pikantná papriková zmes (použila som zaváraninu od babky, kde je pomletá paprika, paradajky, čili, trochu oleja)


Postup
Rezance sú instantné, takže ich stačí zaliať vodou, prikryť a počkať 3 minúty. Potom ich scedíme a pridáme zmes. Zmes urobíme tak, že na rozpálený olivový olej pridáme na drobno pokrájanú čili papričku a pretlačený cesnak. Na to pridáme na rezance pokrájanú mrkvu a kaleráb. Prelejeme to sójovou omáčkou, pridáme čierne korenie a asi 2 lyžice pikantnej paprikovej zmesy. V záverečnej fáze pridáme petržlenovú vňať, premiešame a je hotovo. 


Celková chuť je sladko-pikantná. Preto ak túto kombináciu nemáte radi, zmes osoľte. Ja som sa toho nemohla dojesť, tak mi to chutilo, ale nie každý má rád práve sladkasté chute v jedlách. 

............................................................................................................................

SMOTANOVÉ BLUES

SUROVINY
ryžový (alebo iný) olej
3 strúčiky cesnaku
zázvor - asi 10 cm
2 x väčšia mrkva
15 cm z dlhej bielej redkvičky
1/2 baklažánu
1 žltá paprika
1 balenie cherry paradajok
sójová omáčka, ume ocot, čierne korenie, červená paprika
sójová smotana
ryžové rezance

POSTUP
1. Na ryžovom oleji opražíme pretlačený cesnak a pridáme na rezance nakrájaný zázvor.
2. Pridáme na rezance nakrájanú mrkvu, redkvičku a žltú papriku.
3. Zalejeme to sójovou omáčkou, ume octom, pridáme čierne korenie a červenú papriku.
4. Pridáme nakrájané paradajky a baklažán. Trošku povaríme a nakoniec zalejeme sójovou smotanou. 
5. K tejto mňamke urobíme ryžové rezance.

-------------------------------------------------------------------------------------
DEZERTY a INE MŇAMKY
-------------------------------------------------------------------------------------
Vege koláč

SUROVINY:
2 banány
1 nelúpané nastrúhané jablko
Hrozienka podľa vlastného výberu
Pomarančovú kôru (len z BIO pomaranca, v ostatnych su sajrajty)
Slnečnicové a sezamové semienka (namiesto slnecnice som raz dala aj mandle a bolo to mnam)
50g hnedého cukru
Špaldovú múku jemne mletú asi 2 hrnčeky
Hrsť ovsených vločiek
2 hrste kokosu
100ml oleja
150ml jablkovomrkvovej šťavy (ja pouzivam aj nieco typu Kubik)
100ml sójového mlieka (myslim ze aj ryzove by bolo super)
1 prášok do pečiva
Kardamom
Škoricu

POSTUP
Všetko sa zmieša dokopy a dáme piecť. Rúru predhrejeme asi na 150°C a pečiemeasi 25min.

PS: banan rozmixujte najprv v jablkovomrkvovej stave alebo mlieku
............................................................................................................................


Muffiny
Suroviny
280g hladkej celozrnnej alebo špaldovej múky, 100g práškového cukru, štipku soli, 1 balíček prášku do pečiva, 2 banány alebo marhule (prípane niečo s podobnou konzistenciou), ½ šálky roztopeného rastlinného masla, 1 šálku sójového (alebo ryžového) mlieka
Postup
Najprv si zmiešaj múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Potom rozmyxuj banány, či iné ovocie, pridaj cukor, mlieko a roztopene maslo. Obe zmesy potom spolu vyšľahaj a lyžičkou napĺňaj pripravené papierové košíčky do 2/3. Peč ich v rúre vyhriatej na 180°C asi 15-20 minút.
Pozn.: ked chceš muffiny kakaové, tak do zmesy na záver pridaj tri lyžice holandského kakaa a lyžicu mlieka. Môžeš rozdrviť aj kúsky čokolády a zamiešať do cesta, prípadne zamiešať sušené ovocie.
Neodporúčam dávať do stredu lekvár, lebo sa budu v tom strede rozpadávať.

............................................................................................................................
MUFFINKY 2


SUROVINY
- hrnček a pol polohrubej múky 
- hrnček mlieka (sójové, pšeničné, etc.)
- trištvrte hrnčeka cukru
- pol hrnčeka oleja
- dve lyžičky kypriaceho prášku + čokoľvek čo vás napadne- kakao, kokos, ovocie, škorica ...

POSTUP 
Všetko zmiešame do tekutého cesta, nalejeme do košíčkov a necháme piecť na 180°C cca 13 minút.

Môže to byť aj univerzálne cesto na koláče, buchty, bábovky, rolády, atď


............................................................................................................................

JABLKOVÝ PÁJ

Cesto: 
500 g múky (250 g hladkej a 25o g polohrubej) 
30 g práškového cukru 
200 g studeného rastlinného masla 
1 PL octu 
soľ 

Plnka: 
1,5 kg jabĺk 
100 g kryštálového cukru 
50 g hnedého cukru 
30 g hladkej múky 
1 PL citrónovej šťavy 
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry 
muškátový oriešok 
2 PL sójového mlieka 
práškový cukor na posypanie

POSTUP:
1. Maslo pokrájame na kocky, múku preosejeme. Zmiešame s práškovým cukrom, štipkou soli, lyžicou octu a 10 PL studenej vody. Vymiesime tuhšie cesto, z ktorého vytvarujeme guľu, cesto rozkrojíme na poli, zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny dáme do chladničky. 
2. Vo veľkej mise zmiešame kryštálový a hnedý cukor, múku, a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, citrónovú šťavu a kôru. Jablká rozštvrtíme, olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Očistené jablká nakrájame na tenké plátky, ktoré zmiešame s ostatnými prísadami v mise. 
3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta 2 placky s priemerom asi 30 cm. Maslom vymazanú koláčovú formu s priemerom 25 cm vyložíme jedným cestom, pričom prstami vytvarujeme zvýšený okraj. Navrstvíme jablkovú plnku, ktorú pomocou stierky uhladíme. Elektrickú rúru vyhrejeme na 190 stupňov, teplovzdušnú na 170 stupňov. 
4. Druhú placku cesta pokrájame na 2 cm široké pruhy, ktoré na spôsob mriežky poukladáme na jablkovú plnku . Okraje zľahka pritlačíme. Mriežku potrieme mliekom a posypeme trochu cukru. 
5. Vložíme do vyhriatej rúry a na druhej mriežke zdola pečieme asi 70 min. Ak povrch koláča príliš rýchlo hnedne, zakryjeme alobalom. 
6. Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a posypeme pr. cukrom.

............................................................................................................................

HAWAI KOLÁČIKY

Cesto: 
500 g múky (250 g hladkej a 25o g polohrubej) 
30 g práškového cukru 
200 g studeného rastlinného masla 
1 PL octu 
soľ 

Plnka: 
ananásové kolieska
ríbezle alebo brusnice 

Krém:
biele natural tofu
trošku sójového mlieka
trošku šťavy z ananásovej konzervy
cukor, vanilkový sukor, škorica


POSTUP:
1. Maslo pokrájame na kocky, múku preosejeme. Zmiešame s práškovým cukrom, štipkou soli, lyžicou octu a 10 PL studenej vody. Vymiesime tuhšie cesto, z ktorého vytvarujeme guľu, zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny dáme do chladničky. 
2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta kruhové placky s a vytvarujeme okraje. Elektrickú rúru vyhrejeme na 190 stupňov, teplovzdušnú na 170 stupňov. 
3. Na pripravené cestíčka dáme po jednom plátku ananásu a do stredu pridáme brusnice (ríbezle). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 min. Ak povrch koláča príliš rýchlo hnedne, zakryjeme alobalom. 
4. Pripravíme si krém, kde všetky pripravené ingrediencie rozmixujeme ponorným mixérom.
5. Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a pridáme krém. Nakoniec môžeme tanier ozdobiť nejakým sirupom, v tomto prípade to bol Golden sirup z Marks&Spencer.


............................................................................................................................

VEGAN BROWNEES


- Hrnček masla roztopíme
- do toho vmiešame hrnček kakaa presypané cez sitko 
- hladká špaldová múka -hrnček
- trstinový cukor - hrnček
- štipka soli
- vanilkový cukor
- 2 lyžičky prášku na pečenie
- 2 dc ryžového mlieka
- mixujeme
- pridáme drvené orechy a kúsky čokolády

Formu na pečenie vymažeme margarínom a na spodok dáme papier na pečenie, pridáme cesto do formy a 
40-45 min pri teplote 180°C pečieme.

Necháme vychladnúť a podávame s marmeládou alebo ovocnou zmrzlinou, či čokoládovou polevou.





............................................................................................................................

ČOKOLÁDOVÝ OBLÁČIK
SUROVINY:
- lístkové cesto (bez vajíčka)
- olivový olej
- papier na pečenie
- kakao
- biele tofu
- dva banány
- cukor
- kokosové mlieko
POSTUP:
Lístkové cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorce, ktoré upečieme na papieri na pečenie potreté olivovým olejom. 
Vymixujeme si krém z banánov, bieleho tofu, kokosového mlieka, kakaa a cukru. 

PS: koláčik je ľahučký a výborný ! Krém chutí podobne ľahko, ako keď ste boli zvyknutí jesť šľahačkové krémy.



-------------------------------------------------------------------------------------
HLAVNÉ JEDLÁ
-------------------------------------------------------------------------------------
TORTILLAS MŇAM

Recept: 
Tortillas - hladka muka, olivovvy olej, voda, sol

(vypracujeme cesto, rozvaľkáme tortily a pečieme na suchej panvici)


Napln
- tepla: pokrajana cuketa a sampinony orestovane na ryzovom oleji s trochou vody podusene, pridas trosku ryzoveho mlieka (alebo sojovej smotany) a lyzicku psenicnej muky na zahustenie omacky(ak treba), koreniny boli kari, cierne korenie, sol, chilli


- studena: pokrajane paradajky a uhorka na drobno 
Tortily naplnime teplou aj studenou naplnou a podavame (ja som dala este vedla salatik)

............................................................................................................................
Tofu s pórom

Suroviny pre 4 osoby:
2 póry, 3 dieliky cesnaku, 2 pol. lyž. rastlinného oleja, 2 ks Tofu syru - najlepsie 1 biely+1 údený, 1 pol. lyž. Solamylu na zahustenie(môže byť aj špaldová múka), 1 plechovka kukurice - nemusí byť, sójová omáčka, soľ.
Postup:
Tofu nakrájame na kocky, zalejeme sójovou omáčkou a necháme nasiaknuť. Zatiaľ pór - nakrájaný na kolečka spolu s cesnakom podusíme na troške oleja do mäkka. Potom pridáme tofu aj so sójovou omáčkou a spolu premiešame, pridáme trošku vody, chvíľu (3min) povaríme a zahustíme solamylom (1 dc vody+pol.lyž.solamylu)
Ak chceme môžeme pridať aj zaváranú kukuricu, alebo šampióny, podľa chuti.
Poznámka:
Jedlo je výborné, lahodné, pochutnajú si aj mäsožravci. Podáva s ryžou, alebo so zemiakmi.
..........................................................................................................................................................


BALÍČEK PREKVAPENÍ

SUROVINY:
surova cvikla,zemiaky, cuketa, cibula, por, sojove parky, udene tofu, cili papricky, sol, cierne korenie, kari, ume ocot, sojova omacka, pikantna cervena mleta paprika. 
POSTUP:
Do pripraveneho alobalu ukladame na tenke platky nakrajanu cviklu, na tenke platky nakrajany zemiak a na koliecka nakrajanu cibulu, nakoniec to posolime. 
Pridame zmes ktoru urobime z cukety pokrajanej na kocky, soli, sojovej omacky, ume octu, cierneho korenia a pikantnej mletej papriky. 
Nakoniec posypeme zmesou z udeneho tofu, sojovych parkov, poru a soli. 
Nechame zapiect v rure asi 40 min na 250 °C. 

Ked je to hotove, otvorime to a posypeme surovym porom zmiesanym s na drobno pokrajanymi cili paprickami.



..........................................................................................................................................................

ČERVENÉ ZEMIAČKY

Suroviny:
- zemiaky
- cvikla - čerstvá
- cibuľa
- šampióny
- kukurica v konzerve alebo mrazená 
- biele tofu
- sojanéza
- ryžový olej
- soľ zmes korenia na grilovanie (alebo niečo podobné) 

Postup:
Do zapekacej formy ukladáme postupne tieto vrstvy:
- ryžový olej na spodok
- na plátky nakrájané zemiaky (neošúpané)
- posolíme
- na plátky pokrájana cvikla
- krúžky cibule 
- okoreníme a posolíme
- na plátky pokrájané šampióny
- zasypeme kukuricou
- na plátky pokrájana cvikla
- krúžky cibule 
- okoreníme a posolíme
- na plátky pokrájané šampióny
- zasypeme kukuricou
- na plátky nakrájané zemiaky 
- osolíme a prelejem ryžovým olejom
Podávame s nastrúhaným bielym tofu, ktoré osolíme a so sojanézou.

..........................................................................................................................................................

KLASIKA INAK 

Suroviny:
červená kapusta
cibuľa
cukor, soľ, čierne korenie, olivový olej, rasca
zemiaky
čili pasta
rozmarín
uhorka
paradajka

Postup:
1.Na rozpálený olej pridáme asi 3 lyžičky cukru na karamel a hodíme do toho na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na drobno nakrájanú kapustu, osolíme, pridáme čierne korenie a rascu. Môžeme podliať trochou vody. Dusíme do mäkka. 
2.Zemiaky uvaríme vo vode alebo na pare. Keď sú hotové, tak pridáme soľ, olivový olej, posekaný rozmarín a čili pastu podľa vlastnej chuti. Pretrepeme alebo premiešame v hrnci. 
3.Podávame s čerstvou zeleninovou prílohou.

..........................................................................................................................................................

CESNAKOVÁ KAPUSTIČKA (alias ZELÍ :-))

SUROVINY:
- ryžový a olivový olej
- čerstvá kapusta (teda zelí v ČR) 
- sójová smotana
- špaldová múka
- soľ, čierne korenie, grilovacie korenie
- cesnak 
- lupienky mandlí, prípadne iné oriešky

POSTUP:
Kapustu (zelí) nakrájame na väčšie kusy a poukladáme do zapekacej misky, ktorú sme si vymastili ryžovým olejom. Jemne to všetko posolíme a pripravíme si omáčku. V menšom hrnci máme olivový olej, nalejeme tam smotanu, pridáme soľ a koreniny. Pridáme pretlačený cesnak a zahustíme špaldovou múkou. Nakoniec touto omáčkou prelejeme kapustu (zelí) v zapekacej miske, posypeme to lupienkami mandlí (ja som pridala aj nejaký solený pražený cícer (cizrnu), čo sa jedáva ako oriešky). No a dáme to na 200°C zapiecť prikryté alobalom, kým to nie je mäkké. 

PS: ja som to jedla s hranolkami (nie kupnými) a šalátom, kde bola rôzna zelenina, nakrájané hrozno, olivový olej a balzamikový ocot. Celé to bolo mňam mňam.

..........................................................................................................................................................

FALAFEL - fasirky z ciceru

ingrediencie a postup:

6 dl uvareného cíceru (alebo 2 konzervy cíceru)
na jemno nasekaná petržlenová vňať
2-3 lyzice hladkej spaldovej múky
1-3 strúčiky cesnaku 
cibuľa
soľ
1 lyžička mletej rasce 
1 lyžička koriandru
štipka kajenského korenia 
olej na smaženie

Všetko sa rozmixuje a urobí do "fašírkového" tvaru. cca 5 minút vyprážame na oleji.





..........................................................................................................................................................

FAJNY OBED

SUROVINY:
Na pečené zemiaky:
- zemiaky, ryžový olej,  cibuľa, soľ a koreniny (podľa vlastného výberu) na zemiaky,  sojanéza
Na šalát:
- čerstvý špenát (alebo poľníček), pór, paradajky, uhorka, kaleráb, hrozno, olivový olej a balzamikový ocot 
Na šťavičku:
- mrkvu, jablká, zázvor, aloe vera


POSTUP:
Zemiaky:
Zemiaky aj cibuľu nakrájame na kolieska a prekladáme po vrstvách spolu so soľou, koreninami a ryžovým olejom.
Podávame so sojanézou, prípadne čili omáčkou.
Šalát:
Všetky suroviny na šalát pokrájame a zmiešame. Zalejeme olivovým olejom a balzamikovým octom.
Šťavička:
Suroviny na šťavičku pokrájame a pomocou odšťavovača odšťavíme.



..........................................................................................................................................................

THAJSKÁ MŇAMKA

SUROVINY:
- ryža basmati
- ryžový olej a sójová omáčka
- koreniny: soľ, horčičné semienka, kari, curcuma, čierne korenie, čili, rasca
- pór
- čerstvý ananás
- kokosové mlieko
- kaleráb
- ďobáčky (http://www.bioapetit.cz/potraviny/dobacky-150g-kalma)

POSTUP:
Dáme si variť basmati ryžu. Ja ju varím v parnom hrnci len vo vode a soli na 30 minút. Zaručene bude mäkká a nepripálená. 
Do woku si nalejeme ryžový olej a keď sa nám rozohreje, pridáme doň všetky spomínané koreniny, aby sa nám zohriali. Potom do toho dáme nakrájaný pór, trošku ho dusíme, kým zmäkne. Ďalej dáme ananás pokrájaný na kúsky a stále dusíme. Kaleráb si pokrájame na prúžky a šup tam s ním. Dáme tam ešte ďobáčky (ja ich ešte krájam na menšie.....inak nemusia tam vôbec byť, robila som to aj bez nich a bolo to tiež fajne). Nakoniec to zalejeme sójovou omáčkou a kokosovým mliekom. Podusíme, ochutnáme a prípadne dosolíme, či dokoreníme. No a môžeme podávať.

..........................................................................................................................................................
-------------------------------------------------------------------------------------
PEČENÉ SLANÉ
-------------------------------------------------------------------------------------
Pizza - je ozaj skvelá, odporúčam - recept od Taliana
Cesto:
hladká múka, voda, droždie, soľ, olivový olej (nič nie je v presnom množstve lebo to sa odvíja od toho, koľko dáme múky)
Postup:
Droždie rozpustíme v hrnčeku vlažnej vody a pridáme k ostatným ingredienciám. Vytvarujeme z toho cesto na pizzu. Mal by sa nám urobiť bochníček cesta, ale zároveň vláčny.
Plech vymažeme olivovým olejom a na to vyvaľkáme cesto podľa chuti tenké. Taliani na pizzu väčšinou nedávajú toľko vecí ako my, takže stačí dať 3-4 ingrediencie a bude dobrá.




..........................................................................................................................................................
Stránky alebo blogy s receptami, ktoré ma zaujali:
..........................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Zavárala som lekváriky :-) 


Slivkový lekvár
Slivky umyjeme, odkôstkujeme, rozmixujeme. Do hrnca dáme cukor a lyžicu octa. Pridáme rozmixované slivky. Množstvo cukru dávame podľa vlastnej chuti, ja nedávam až tak veľa cukru, radšej mám menej sladké lekváre. Potom varíme niekoľko hodín za občasného premiešania. Keď zhustne, nalejeme ho do umytých fľaštičiek, zavrieme a otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom fľaštičky poumývame a označíme aký lekvár a v ktorom roku sme robili.

Marhuľový lekvár
Marhule umyjeme, odkôstkujeme, rozmixujeme. Do hrnca dáme cukor a pridáme rozmixované marhule. Množstvo cukru dávame podľa vlastnej chuti, ja nedávam až tak veľa cukru, radšej mám menej sladké lekváre. Potom varíme niekoľko hodín za občasného premiešania. Keď zhustne, nalejeme ho do umytých fľaštičiek, zavrieme a otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom fľaštičky poumývame a označíme aký lekvár a v ktorom roku sme robili.

Figový lekvár
Čerstvé figy umyjeme a rozmixujeme. Do hrnca dáme cukor a rozmixované figy. Pridáme trošku škorice a vanilky. Ale to je len tak ľubovoľné, nemusí to byť. Množstvo cukru dávame podľa vlastnej chuti, ja nedávam až tak veľa cukru, radšej mám menej sladké lekváre. Potom varíme niekoľko hodín za občasného premiešania. Keď zhustne, nalejeme ho do umytých fľaštičiek, zavrieme a otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom fľaštičky poumývame a označíme aký lekvár a v ktorom roku sme robili.

Lekvár z čiernych ríbezlí
Ríbezle umyjeme, očistíme a odšťavíme. Do hrnca dáme cukor a odšťavené ríbezle. Množstvo cukru dávame podľa vlastnej chuti, ja nedávam až tak veľa cukru, radšej mám menej sladké lekváre. Potom varíme niekoľko hodín za občasného premiešania. Keď zhustne, nalejeme ho do umytých fľaštičiek, zavrieme a otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom fľaštičky poumývame a označíme aký lekvár a v ktorom roku sme robili.

Lekvár - čierne ríbezle a josty
Ríbezle a josty umyjeme, očistíme a odšťavíme. Josty pred odšťavovaním rozmixujeme, pretože sú suchšie a ťažko sa odšťavujú. Do hrnca dáme cukor a odšťavené ovocie. Množstvo cukru dávame podľa vlastnej chuti, ja nedávam až tak veľa cukru, radšej mám menej sladké lekváre. Potom varíme niekoľko hodín za občasného premiešania. Keď zhustne, nalejeme ho do umytých fľaštičiek, zavrieme a otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom fľaštičky poumývame a označíme aký lekvár a v ktorom roku sme robili.

Egrešový lekvár
Egreše umyjeme, očistíme a dáme do hrnca variť. Trošku ich popučíme, aby z nich vyšla šťava a necháme trochu povariť do zmäknutia. Potom odstavíme a hodinu necháme odležať. Po hodine ich prepasírujeme cez sitko, pričom nám vznikne egrešová šťava, ku ktorej pridáme cukor a v čajovom sitku ružové lupienky. Množstvo cukru dávame podľa vlastnej chuti, ja nedávam až tak veľa cukru, radšej mám menej sladké lekváre. Potom varíme, kým nevystúpia malé bublinky, vtedy pridáme agar podľa množstva. Ten nám to zahustí. Nalejeme ho do umytých fľaštičiek, zavrieme a otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom fľaštičky poumývame a označíme aký lekvár a v ktorom roku sme robili.

Višňový lekvár
Višne umyjeme, očistíme a odkôstkujeme. Do hrnca dáme cukor a rozmixované višne. Množstvo cukru dávame podľa vlastnej chuti, ja nedávam až tak veľa cukru, radšej mám menej sladké lekváre. Potom varíme niekoľko hodín za občasného premiešania. Keď zhustne, nalejeme ho do umytých fľaštičiek, zavrieme a otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom fľaštičky poumývame a označíme aký lekvár a v ktorom roku sme robili.